niedziela, 7 czerwca 2015

Salatka ( dla Moniki)

Salatka z kaszy quinoa (ale moze byc kazda inna drobna kaszka) z pomidorami, avocado, ogorkami i serem kozim:

Adaptacja z tego przepisu:

Skladniki:

  • oliwa z oliwek z pierwszego tloczenia
  • 1 szklanka kaszy quinoa ( tak jestem swiadoma problemow z kasza quinoa i kupuje tylko fair trade). Mysle ze kasze quiona mozna zastaoic jaglana lub kazda inna drobna kaszka.)
  • sol
  • 3 zabki drobno posiekanego czosnku
  • czerwony ocet winny ( ja uzylam dobrego octu balsamicznego)
  • 4 pomidory pokrojone w male kostki
  • 1 ogorek projony w male kostki
  • ok. 120 g sera koziego ( gdybym mieszkala w Polsce zastapilabym ten ser owczy bryndza)
  • 1 avocado
  • 1 ugrylowana piers z kurczaka
  • 6 listkow bazylii


Sos:
3 lyzki oliwy+ 1 lyzka octu + czosnek+ sol

Przygotowanie:
Zmieszaj kasze, ogorki, pomidory i bazylie poszarpana na male kawalki. Na wierz dodaj pokrojona piers z kurczaka, avocado i ser kozi.

Pycha! Salatka wchodzi do jadlospisu. :)


2 komentarze:

  1. Brzmi pysznie :) Zrobię może dzisiaj, jutro, pojutrze :) z kaszą jaglaną :) ściskam Cię. Monika :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Monia - bedzie nastepna w czasie weekendu! Ty mnie tez inspiruj!

    OdpowiedzUsuń